november 21, 2008

“He fed me fine food, he gave me shiny things”

Eva leser avisen, og Ask lager mat.
Eva lærte Ask å lage mat slik at hun kunne lese avisen isteden.
Eva skrur sammen hyller, fester gardinstenger og redder heimen fra triste IKEA-derpå stunder, mens Ask vasker klær i vaskekjelleren.
Eva lærte Ask å vaske klær, siden han ikke aktet å agere husets handyman. HandyEva må til pers noen ganger i året, mens rene klær er påkrevd hver uke. Forøvrig henger det ingen voldtektskvinner i den gufne vaskekjelleren.

Eva tar bilder, mens Ask poserer. Hvis Eva må posere blir det dårlig stemning, men Ask er forbløffende fotogen og heimens definitive Top Model. Ergerlig at du ikke er jente, sier Eva da det er dårlige økonomiske tider. Tenk så mye penger du kunne tjent på utseendet ditt. Men hva med homsemagasiner? Ask vil ikke tjene suspekte penger på utseendet sitt. Han vil heller skrive en usigelig interessant bok om sjakkens historie. Aljechin, Capablanca, bla, bla, sier Ask. Jaha, jaha, nikker Eva.
I selskapene tar Eva plass og brisker seg, mens Ask lengter hjem. På bygda blir noen provosert og slarver om den brautete Eva og den unge Ask. I byen brauter alle og ingen bryr seg.

På hytta er derimot Ask urmannen som hugger ved, skremmer bort blodtørstig elg som lusker etter Eva, og står med høye grønne støvler og graver ned skitten fra dobøtta i jorda. Ask står i skogen og graver. Spaden treffer jorda, røtter og stein, og Ask stirrer konsentrert mens musklene spennes.
Da blir Eva kåt, og ser på Ask med blikket som fører begge til sengs.

Eva fikser problemene med PCen til Ask, får den streikende DVD-spilleren til å samarbeide og sørger for at det ikke er ulyd i stereoanlegget.
Ask tolker handlelister, går med søpla og henter Eva på byen.
Eva planlegger, organiserer og kjefter da det er klissete flekker på skapdørene.
Ask må sies å ha en egen evne til å ignorere kjefting.

Men da Ask avslører at han ikke visste at TVen var koblet til et antenneuttak blir Eva sur. Veldig sur. Nesten like sur som da Ask sier at polske kvinner har en egen sjarm.
Jeg synes tilgjorte implantatmodeller har sin egen sjarm, sier Eva syrlig. Og værdamene på TV2. Og silikonpupper, selvsagt. Og plastikkdukkene som ligger og skrever på internett! De har jammen sin egen sjarm, sier Eva og setter på en CD med Diamanda Galas så høyt at studentnaboene begynner å løpe i trappene, banke i veggene og skriker med forvridde ansikt: Hva er det der?! Hva er det dere spiller? Skru av den vanvittige musikken! Har det klikka helt?
Tja, jo. Opptil flere ganger.

Det er dog lenge siden Ask var ung og dum og hevdet at Dagny Juel var en hore.
Den gang Eva fikk svarte øyne og sa at hun skulle kaste han utfor studentblokkbalkongen.
Kjærlighet ved første raseriutbrudd. Ti etasjer ned.
Da Ask fikk tenkt seg om fant han heller ut at Dagny Juel var Kunstner, Dikter, Bohemdronning. Og da Eva skjenket han full på en mørk rockebule ble den unge mannen romantisk og lyrisk, og ingenting var mer gjevt enn en bohemdronning.
Noen måneder senere lånte han bøkene til Eva og forelsket seg inderlig i Simone de Beauvoir.
Nå kaller Ask seg for feminist, forsøker å belære Eva om kvinnehistorie, og sier at Eva absolutt må svare ja til å diskutere kjønn og seksualitet i en artikkel i Magasinet.
- Det er mange kvinner som har større seksuelle behov enn sine partnere, siteres Eva av den feministiske journalisten.
- Aiai, utbryter Ask og gjemmer seg i sjakkpartiene fra 1800-tallet.

Moderen sier at hos dere er det omvendt.
Omvendt, tygger Eva skeptisk og setter seg i førersetet til bilen.
Det er da ikke omvendt?

Da kvelden kommer lener Ask seg over sjakkbrettet, og Eva tenker at hun er blitt en lat feminist. En lat og utlevd feminist. Misjonsdagene er over, og nå bare ler hun hånlig av anti-feministene av begge kjønn. Hæh hæh! Hør på dette, Ask! Hæh hæh!

Så legger den utlevde feministen seg for å fortsette søvnen i hundre år, men bråvåkner en natt og innser at det er tid for å danse med Diamanda, hente überguts hos Fjordfitte, gjenlese Toril Moi -
og spenne buen.

For utenfor post-dukkehjemmet til Ask og Eva er det fortsatt en helt annen verden.

Lydspor

Teksten stod på trykk i Fett nr 2-08.
PS: Nytt Fett i salg snart!

Etiketter: ,

november 19, 2008

Busa på by`n

Da jeg fant følgende sms i utboksen til mobilen etter helgen, innså jeg at jeg for så vidt hadde gjort de fleste en tjeneste da jeg oppga helgefylla for noen år siden:

"Jg har kragla m laa og fen skotte kjòper drinker til mg. Du kan jo komme hit hvis du har noe å k6mme m"

november 11, 2008

Pelsdyroppdrett

Hva du kan gjøre mot pelsdyroppdrett!

060221_211223.jpg bilde 060221_211223.jpg par 060221_211223.jpg CCm 060221_211223.jpg